Na kolację prosto, smacznie i szybko! Omlet z dodatkiem białego sera, bardzo wilgotny, a mimo to puszysty i delikatny. Podczas smażenia roztacza się przyjemny aromat pieczonego serka. Omlet podałam z twarożkiem i orzechami włoskimi.
Składniki:
- 1 jajko, podzielone na białko i żółtko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki sera białego
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki twarożku
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- orzechy włoskie
Rozgrzać patelnię.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować
masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do
ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W
miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na
wierzch wyłożyć serek i posypać orzechami.
Smacznego!
mniam! świetna propozycja :) muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował :)
Usuń