Ten sernik to popisowe ciasto mojej Mamy :) Jest inny niż tradycyjne serniki, ponieważ nie używamy tłustego twarogu i śmietany. Polecam użyć serków o nazwie "Bieluch", aby mieć pewność, że wypiek zawsze się uda. Dzięki nim masa serowa jest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :)
Spód:
- 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym
- 100 g herbatników maślanych
- 50 g masła, roztopionego
Składniki wrzucamy do
misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej
konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do
pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy.
Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał.
Masa serowa:
- 6 jajek, podzielonych na białka i żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g masła
- 6 serków homogenizowanych "Bieluch"
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek przelanych wrzątkiem
Utrzeć żółtka z masłem i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać, po jednym serki i mąkę ziemniaczana. Delikatnie mieszać, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać.
Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie.
Smacznego!
Wygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńOj nie lubię takiego sernika, ale pierniczkami nie pogardze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Myślę, że posmakowałby Ci :)
UsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń