Jakiś czas temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :)
Sałatka:
- 400 g fasoli białej z puszki, odsączonej
- 200 g tuńczyka z wody
- 2 jajka
- mała cebula
- 2 pomidory
- 10 czarnych oliwek
- posiekany szczypiorek
- sałata np. roszponka lub lodowa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać wstrząsając słoikiem.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić. Liście sałaty umyć i osuszyć.
W dużej salaterce umieścić rozdrobnioną sałatę. Dodać pozostałe składniki, a na wierzchu ułożyć pokrojone jajka. Polać sosem , ozdobić oliwkami i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Wygląda elegancko :D Powiem mi jakiej firmy tuńczyka kupujesz? Bo widzę ładne duże kawałki.
OdpowiedzUsuń