środa, 22 kwietnia 2015

Sałatka z tuńczykiem, białą fasolą, cebulą i pomidorem

Jakiś czas temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :)




Sałatka:
  • 400 g  fasoli białej z puszki, odsączonej
  • 200 g tuńczyka z wody
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 2 pomidory
  • 10 czarnych oliwek
  • posiekany szczypiorek
  • sałata np. roszponka lub lodowa
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotować sos. W słoiku wymieszać podane składniki i dokładnie wymieszać wstrząsając słoikiem.


Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić. Liście sałaty umyć i osuszyć. 

W dużej salaterce umieścić rozdrobnioną sałatę. Dodać pozostałe składniki, a na wierzchu ułożyć pokrojone jajka. Polać sosem , ozdobić oliwkami i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wygląda elegancko :D Powiem mi jakiej firmy tuńczyka kupujesz? Bo widzę ładne duże kawałki.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)