Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy :) Jak wspominałam wcześniej, dysponuję ostatnio dużą ilością mąki orkiszowej, dlatego postanowiłam przygotować nieco zdrowsze słodkości. Dzisiejsze cookies intensywnie pachną kardamonem i cynamonem, a także cudownie chrupią. Są bardzo smaczne, jedne z moich ulubionych :)
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g cukru trzcinowego, zmielonego na puder
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 250 g mąki orkiszowej
Masło utrzeć z cukrem na jasna masę, dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, mleko i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i spłaszczyć ręką, Ułożyć na blaszce do pieczenia. Można wykonać stempel np. dnem kieliszka. W tym celu maczać dno w mące i odciskać wzorki na ciasteczkach.
Piec 15 minut w 200*C. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!
Przepis z książki "Moje Wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)