Szybki, pyszny i niezwykle prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :)
Składniki:
- 400 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 1 słoiczek zielonego pesto
- 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 450 g mozzarelli
- 2 duże cukinie
Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii i usmażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Posilić. Przełożyć na ręcznik papierowy i usmażyć drugą porcję cukinii.
W misce wymieszać pomidory, bazylię, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę pokroić na średnie plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem. Na dno ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut.
W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku.
W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)