sobota, 18 kwietnia 2015

Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą

Szybki, pyszny i niezwykle prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :)




Składniki:
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • 800 g pomidorów włoskich z puszki lub butelki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 450 g mozzarelli
  • 2 duże cukinie
Rozgrzać suchą patelnię. Cukinie umyć i obrać, pokroić na plasterki ok. 1 cm. Na patelni ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii i usmażyć z obu stron, aż do zarumienienia. Posilić. Przełożyć na ręcznik papierowy i usmażyć drugą porcję cukinii.

W misce wymieszać pomidory, bazylię, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku i doprawić solą i pieprzem.

Mozzarellę pokroić na średnie plasterki.

Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem. Na dno ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut.

W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku.

W misce ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć zapiekaną cukinię, polać pomidorami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)