Kasza jaglana charakteryzuje się bardzo szerokim zakresem zastosowania. Jest idealna jako dodatek do mięs i dań na słono, ale wspaniale sprawdza się w słodkich wypiekach i deserach. Osobiście bardzo lubię ją na śniadanie, w formie puddingu z dodatkami. W zakładce kasza jaglana znajdziecie więcej przepisów na pyszności z wykorzystaniem tej kaszy. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest bardzo wilgotne, mokre, inne niż tradycyjne. Stanowi wspaniałą alternatywę dla osób dbających o linię :)
Składniki:
- 400 g surowej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka masła
- 3 jabłka, umyte, pokrojone w plasterki
Kaszę ugotować w małej ilości wody, przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać resztę składników oprócz jabłek i zmiksować na gładką masę.
Formę 30x11 cm wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy i wyrównać. Na płasko ułożyć jabłka, zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Przełożyć pozostałą masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek i posypać cynamonem.
Piec 60 minut w 180*C. Kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Smacznego!
Przepadam za kaszą jaglaną, a ciacho wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakuje :)
UsuńNigdy nie robiłam jaglnianego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Czy miód ma osłodzić smak i czy można go zastąpić np Stevią?? Czy ma jeszcze jakies zadanie i musi być w składzie??
OdpowiedzUsuńWażne, żeby słodzidło było płynne :) Rodzaj nie ma znaczenia :)
UsuńNiestety, coś musiało u mnie pójść nie tak, bo ciasto totalnie nie wyszło. Tej kaszy było zdecydowanie za dużo, nie chciała się poddać miksowaniu i musiałam dolać 200ml mleka. Po upieczeniu ciacho okazało się mało słodkie i mało wyraziste - czuć praktycznie samą kaszę. Kroić trzeba dość grubo, bo wilgotne jest też delikatne, więc ostatecznie porcja ma około 200 kcal co w moim odczuciu nie należy już do działu "niskokaloryczne".
OdpowiedzUsuńPrzepis znajduje sie w kategorii "zdrowe ciasta", a nie " niskokaloryczne. Czasem warto zwrócić uwage na jakość i źródło kalorii, a nie na ich ilość. Zgadzam się jeśli chodzi o konsystencję :) Ono takie właśnie ma być, wilgotne i delikatne. Co do samego smaku: każdy przepis można modyfikować według własnych upodobań tzn dodać mniej lub więcej miodu. Jedna łyżka miodu w moim odczuciu to bardzo dużo, ale oczywiście zawsze można dac więcej.
Usuń