Na deser po niedzielnym obiedzie proponuję kruchy placek z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym :) Przygotowany w pełni z mąki pełnoziarnistej, dzięki której jest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :)
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g schłodzonego masła
- 90 ml zimnej wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
W misce umieścić mąkę i sól. Dodać masło pokrojone na kawałki i posiekać łopatką. Wlać wodę i ocet, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Rozwałkować każdą na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i przenieść do niej jedną część ciasta, wylepić dokładnie dno i brzegi formy (ok. 5 cm). Drugą, rozwałkowaną część zawinąć (na płasko) w folię spożywczą. Formę z ciastem i drugi placek włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Jabłka umyć, i wydrążyć. Można obrać ze skórki. Pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką i sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z lodówki, w formie ułożyć nadzienie jabłkowe i przykryć drugim krążkiem. Brzegi zalepić mocno palcami. Na środku zrobić nacięcie, przez które będzie uciekać para :)
Piec 10 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszyć do 190*C i piec jeszcze 25-30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie, a najbardziej podoba mi się to bogactwo jabłek w środku :):)
OdpowiedzUsuńNadzienie jabłkowe smakuje jak najlepsza szarlotka :)
Usuń