Nareszcie wolniejszy weekend :) Niedzielny poranek to czas na przygotowanie pysznego, kolorowego śniadania z mnóstwem dodatków i powolne delektowanie się każdym kęsem. Pomysł na dzisiejsze placuszki powstał w kilka sekund, gdy tylko przypomniałam sobie o słodziutkim mango, które miałam jeszcze w kuchni. Jak się okazało, świetnie smakuje w towarzystwie aromatycznego cynamonu i pysznych migdałów. Pamiętajmy, aby dla zdrowia dziennie zjadać jedną porcję dowolnych orzechów :)
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- migdały
- 1/2 mango
Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na
powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i
smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, migdałami i kawałkami mango.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)