piątek, 26 grudnia 2014

Świąteczne naleśniki

Naleśniki, które są rezultatem moich dzisiejszych eksperymentów :) Przygotowane z tradycyjnego ciasta naleśnikowego, uformowane za pomocą rękawa cukierniczego w urocze świąteczne kształty. Jeśli nie posiadacie szprycy lub rękawa to nie problem. Można go zrobić domowym sposobem tak jak pokazano na tym filmiku. Zapraszam do zabawy :)





 
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
Rozgrzać patelnię.

Składniki zmiksować. Podzielić następująco*:
  •  1/2 ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy/woreczka
  • do 1/2 ciasta dolać 3 łyżki mleka i zmiksować, pozostawić w miseczce
Przed pierwszym naleśnikiem smarujemy patelnię masłem. 

Z gęstszego ciasta umieszczonego w rękawie cukierniczym formujemy kontury kształtów. Czekamy minutę aż odrobinę się usmażą. Wolne przestrzenie wypełniamy rzadszym ciastem. Smażymy z obu stron aż do zniknięcia surowego ciasta.

Podajemy z dowolnymi dodatkami :)

*proporcje można modyfikować w zależności od kształtów, które chcemy otrzymać .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)