Przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na imprezę z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Z fantazyjną dekoracją mogą zastąpić nawet tort. Zapraszam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 170 g cukru pudru
- 150 g posiekanej czekolady
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości).
Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych.
Piec 20-25 minut w 190*C.
Dekoracja:
Dekoracja:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 30-40 g masła
Babeczki smarować jeszcze ciepłą polewą i obsypywać cukierkami.
Smacznego!
Przepis Pani Doroty :)
dla osób nie posiadających wagi kuchennej - trzeba użyć 1.75 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru pudru, 1 szkl. mleka i 6 łyżek oleju. wychodzi ok 22 sztuki - ja zrobiłam 20, ale mi się trochę powylewały, bo za dużo ciasta wkładałam do foremek. ale były bardzo dobre w smaku :)
OdpowiedzUsuńPomyślę nad umieszczeniem przelicznika kuchennego na stronie :) cieszę się, że smakowały i zapraszam do wypróbowania pozostałych :)
UsuńMmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń