piątek, 26 grudnia 2014

English shortbread z nutą cytrynową

 Klasyczne, idealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :)




Składniki:
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g cukru pudru
  • skórka otarta jednej cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Zagnieść ciasto. Blachę 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i rozwałkować formując prostokąt wielkości blaszki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zrobić nacięcia nożem aż do dna blachy, tworząc prostokątne, podłużne ciasteczka. Nakłuć widelcem.

Piec 35-40 minut w 180*C (10 minut przed końcem pieczenia poprawić nacięcia na ciasteczkach).

Smacznego!

Przepis rodem z Wysp Brytyjskich od Pani Dorotki ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)