poniedziałek, 5 stycznia 2015

Domowe nachosy

 Znane, lubiane i niezbyt zdrowe nachos'y sklepowe odchodzą w zapomnienie! Lepsze, zdrowsze, bardziej chrupiące można przygotować w domu, w niecałą godzinkę. Idealna przekąska na wieczorne chrupanie przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo polecam, znikają z miski jeszcze ciepłe, a to chyba najlepsza rekomendacja :)




Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 240 ml wody
 Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski, a następnie na trójkąty. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Tak samo postąpić z drugą częścią.

Piec 10-13 minut w 200*C.

Podawać z ulubioną salsą.

Smacznego!

niedziela, 4 stycznia 2015

Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą

Tarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami...



Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g maki pszennej 
  •  2 łyżki ciemnego kakao 
  •  65 g cukru pudru 
  • 150 g zimnego masła 
  • 1 jajko
  •  2 łyżki śmietany kremówki 36%
Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Składniki na nadzienie czekoladowo-migdałowe i bezę:

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 90 ml śmietany kremówki 36%

  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

  • 100 g płatków migdałowych

  • 90 g miękkiego masła

  • 250 g cukru pudru

  • 4 jajka (podzielić na żółtka i białka)


Piekarnik nagrzać do 180*C.

Czekoladę, aromat i śmietankę umieścić w garnku. Rozpuścić na małym ogniu i dokładnie wymieszać (można w kąpieli wodnej). Odstawić do przestudzenia.

W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać. 

Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut.

Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując.

Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca).

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel.


Piernik staropolski

 Na zdjęciu widzicie najlepszy, dojrzewający piernik staropolski... a raczej jego pozostałości :) Tylko tyle udało mi się uratować :) Przygotowania warto zacząć już w połowie listopada, później można zapomnieć o nim prawie do świąt. Wbrew pozorom nie jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie.  Jak pisze Pani Dorota"Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne."



Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka 
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g aromatycznej przyprawy do piernika np firmy Kamis lub Prymat (mają wyraźny smak)
W garnku umieścić masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia.

Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami.

Ciasto przełożyć do szklanej miski lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć. 

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać).

Pieczenie na 5-7 dni przed świętami:

Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy osobno), czekamy aż wystygną. Odkładamy w chłodne miejsce.

Przekładamy 3 dni przed świętami:
  • 4 słoiczki powideł śliwkowych 
Gotowe blaty przekładamy warstwą powideł śliwkowych (ja zużyłam 4 słoiczki). Składamy, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami.

Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami:
  • 80 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • posiekane orzechy włoskie do posypania
Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Oblewamy wierzch piernika oraz smarujemy boki. Posypujemy po wierzchu orzechami. 

Piernik długo utrzymuje świeżość, przechowywany w chłodnym miejscu nawet dwa tygodnie.


Smacznego!

Placuszki z owsianki kokosowej z jogurtem i płatkami migdałowymi

Wczoraj wieczorem przygotowałam owsiankę na dzisiejsze śniadanie,  rano stwierdziłam, że przecież jest weekend i mogę poświecić trochę czasu na zrobienie czegoś pysznego. I tak powstały podawane na ciepło placuszki z owsianki kokosowej :) Przepis dla tych, którzy ciągle poszukują nowych inspiracji lub niekoniecznie lubią kleistą owsianą papkę  :)




Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml wody 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
Płatki zalać mlekiem i wodą, dodać miód i wiórki. Gotować na małym ogniu przez 8 minut.
Rozgrzać patelnie.  Gotową owsiankę przełożyć do plastikowej miski, dodać jajko i dokładnie wymieszać.  Na patelnie nakładać małe placuszki i rozpłaszczyć je łyżką. Smażyć pod przykryciem przez 4 minuty a następnie przewrócić i smażyć kolejne kilka minut na średnim ogniu. Placuszki nie upieką się jak tradycyjne przygotowane na mące. Będą miękkie w środku, chrupiące staną się tylko brzegi :) 

Podawać na ciepło z jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi. 

Smacznego!

Pierniczki katarzynki bez tłuszczu

Wprawdzie już po świętach, ale te pierniczki można jeść przecież cały rok! Nie musicie już kupować w sklepie tak znanych i lubianych katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej.



Składniki:
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować na około 6-10 mm. Foremka wykrawać kształty. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec 15 minut w 190*C (zbyt długo pieczone będą bardzo twarde).

Wystudzone pierniczki można przechowywać w puszce nawet miesiąc lub dłużej. Moje ze zdjęcia były pieczone na początku listopada! :)

Smacznego!

Parówki w cieście francuskim z serem i przyprawami

Pyszne  parówki zawinięte w ciasto francuskie i ser żółty, posypane ulubionymi ziołami - całość zapieczoną przez kilkanaście minut i gotowe! Propozycja dla fanów szybkich, mięsnych przekąsek, którzy nie muszą liczyć kalorii... 




Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 3 parówki (z zawartością mięsa min. 60%, np. Jedynki)
  • kilka plasterków sera żółtego (może być topiony)
  • zioła do posypania np. bazylia, oregano 
  • ew. sezam do posypania
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. 
Powstałe pasy podzielić na trzy części każdy.
Parówki przekroić na pół, jeśli są zbyt duże (ok. 10 cm po przekrojeniu).
Na każdym kawałku ciasta ułożyć plasterek sera, posypać ziołami, położyć parówkę i zawinąć. Postąpić tak z pozostałymi. Gotowe sakiewki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec ok. 20 minut w 200*C. 

Podawać np. z ketchupem.

Smacznego!

czwartek, 1 stycznia 2015

Wrapy, czyli naleśniki ziołowe z ulubionymi dodatkami

Szybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska ? 




Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżki ziół (bazylia, oregano itp.)
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo: serek kremowy np. Mój Ulubiony, Almette, łosoś wędzony, szynka parmeńska, sałata itp.

Rozgrzać patelnie. Wszystkie składniki oprócz dodatków wymieszać w  misce za pomocą łyżki. Patelnię przesmarować masłem i wylać tyle ciasta, aby pokryło powierzchnię cienką warstwą. 
Smażyć naleśnika do zniknięcia surowego ciasta. 

Przełożyć na talerz, posmarować serkiem, ułożyć plasterki szynki lub łososia i sałatę. Zawinąć i podawać.

Smacznego!