Ciasto idealne na ciepłe majowe popołudnia, jako uzupełnienie aromatycznej kawy. Zamiast tradycyjnego kruchego spodu na maśle znajdziemy tutaj płatki owsiane, miód i masło orzechowe. Do tego lekka masa jogurtowa i orzeźwiająca galaretka z malinami. Zapraszam!
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżka masła orzechowego
Płatki owsiane zmielić, wymieszać z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Formę (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą i wylepić dno masą. Schłodzić aż stwardnieje.
Masa:
- 400g jogurtu naturalnego
- 10g cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- kropelka aromatu waniliowego
- 1 galaretka owoce leśne
- 1 szklanka mrożonych malin
Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i zostawić aż napęcznieje. Następnie podgrzać delikatnie aż będzie płynna. Dodać do masy i szybko zmiksować wszystkie składniki. Wylać na spód i pozostawić do stężenia.
Galaretkę rozpuścić w 500ml wody, gdy będzie się siadała wrzucić mrożone maliny i wylać masę na schłodzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)