sobota, 21 marca 2020

Domowy pischinger z masą czekoladowo-śliwkową

Kto z nas pamięta wafle przekładane masą kajmakową lub tą czekoladową z mleka w proszku? U mnie te pierwsze zawsze czekały na mnie a babci, a te drugie do dziś przygotowuje mama. Dziś zapraszam na domowe wafle z odchudzoną masą czekoladowo-śliwkową, bez białego cukru i masła :)


Składniki:
  • 1 opakowanie wafli
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka w proszku lub zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki kakao




Daktyle i śliwki ugotować w mleku do miękkości. Zmiksować Do gorącej masy dodać czekoladę i wymieszać, gdy się rozpuści. Ostudzić. Dodać resztę składników. Wymieszać. Gdy masa jest zbyt rzadka - dodać mleka w proszku. Gdy jest zbyt twarda, dolać mleka. Przełożyć wafle i obciążyć aby się wyrównały. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)