niedziela, 17 kwietnia 2016

Kasztanki bez cukru i masła

Pierwszy przepis z cyklu "odchudzonych słodyczy" :) Pomysł zaproponowała jedna z czytelniczek a mi pozostało tylko opracować recepturę. Kasztanki, które dziś przedstawiam nie zawierają ani grama białego cukru i masła. Stanowią idealna alternatywę dla sklepowej wersji tych czekoladek. Moim zdaniem smakują lepiej niż oryginał a przy tym są dużo zdrowsze :) Na pewno Wam posmakują :)




Składniki:
  • 170 g ciastek owsianych, można upiec samodzielnie lub kupić dobrej jakości bez sztucznych dodatków 
  • 4 łyżeczki mleka w proszku
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju kokosowego, ew. masła klarowanego 
  • 6 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu lub dowolnego słodzika 
  • 2 łyżeczki kakao
Ciastka zmielić na drobny pył. Olej rozpuścić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (masa siądzie się w lodowce). Z masy formować dowolne kształty i układać na talerzyku. Schłodzić kilka godzin w lodowce. Podawać schłodzone. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)