poniedziałek, 28 marca 2016

Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami

Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.

Krem:
  • 2 łyżki twarożku półtłustego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem. Wyłożyć na omleta.

Podawać z dowolnymi owocami np. kiwi, banan, jabłko.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Możecie podać ile wynosi zawartość białka , tłuszczu i węglowodanów na 1 porcję ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko: 24,9 g
      Tłuszcze: 19,7 g
      Węglowodany: 16 g
      Błonnik: 2,3 g
      Całość z 1 kiwi - 331 kcal

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)