piątek, 5 lutego 2016

Omlet kawowy z kremem

Kolejna odsłona "nudnego" omleta :) Tym razem w towarzystwie kremu na bazie mascarpone, aromatycznej kawy i ciemnego kakao. Polecam na kolację dla tych, którzy szukają nowych smaków :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki miodu
Krem:
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać aromat i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Pokroić na 4 ćwiartki. Posmarować kremem i posypać po wierzchu ciemnym kakao.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy ten omlet jest gruby czy raczej płaski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grubiutki :) można dodać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, będzie jeszcze wyższy :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)