środa, 13 stycznia 2016

Owsianka bananowa z czekoladą

W chłodne, zimowe poranki miseczka ciepłej, kremowej owsianki sprawdza się idealnie. Na temat zalet płatków owsianych można mówić długo. Przede wszystkim są bogatym źródłem cennego błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Odpowiednia porcja płatków zapewnia dawkę wartościowych węglowodanów, które powinny stanowić największy procent w naszej diecie. Płatki sprawdzą się idealnie w roli pierwszego posiłku po przebudzeniu, ponieważ z dają uczucie sytości na długi czas.


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 banan pokrojony na plasterki
Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut. Dodajemy pół banana rozgniecionego widelcem i posiekaną 1 kostkę czekolady, mieszamy.
Przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałą, pokrojoną połówką banana i z roztopioną drugą kostką czekolady.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Owsianka to numer jeden na rozgrzanie z takim okresie, jaki obecnie panuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)