Naleśniki są idealnym pomysłem na obiad, gdy mamy dość mięsnych dań. Możecie użyć dowolnej mąki, u mnie jest to orkiszowa, ale sprawdzi się także żytnia, pszenna czy owsiana. Jeśli chodzi o nadzienie można zmienić go według swoich upodobań :)
Ciasto:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki orkiszowej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Twarożek:
- 4 łyżki twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 żółtko
Ser zmiksować z żółtkiem i cukrem.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki borówek
- jogurt naturalny
Naleśniki posmarować serem. Podawać ze zmiksowanymi owocami.
Smacznego !
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń