niedziela, 29 listopada 2015

Najprostsze ciasto drożdżowe

Najprostsze ciasto drożdżowe - najlepsze na ciepło zaraz po wyjęciu z formy... W sam raz na śniadanie w biegu lub lunch do zabrania na wynos. To ciasto upiecze każdy - nawet początkujący piekarz :) Zima jest idealną porą roku do przygotowywania ciast drożdżowych, wystarczy umieścić je  w pobliżu gorącego kominka lub grzejnika - rośnie na naszych oczach :)




Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało:
  1. Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie.
  2. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne
  3. Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne.
  4. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty.
  5. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło.
  6. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami.
  7. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!).
  8. Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika.
  9. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!)

Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 220 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła w kawałkach
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy. Przykrywamy ściereczką  i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h). 
 
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Moje wyszło kleiste. .czekam czy wyrośnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno wyrosnąć :) można dosypać więcej mąki (dużo zależy od jej jakości i zawartości glutenu), ale wtedy ciasto będzie mniej puszyste.

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)