poniedziałek, 21 września 2015

Najlepsze bezy

Bezy nie są najłatwiejszymi ciasteczkami jeśli chodzi o efekt końcowy... białka były za zimne, za ciepłe, za mało lub za bardzo ubite, rozlały się, spiekły lub wyszły suche... powodów niepowodzenia może być wiele, ale w końcu odnalazłam przepis, z z którego wychodzą piękne beziki jak z cukierni. Wystarczy przestrzegać kilku rad i zaopatrzyć się w cierpliwość :)






Składniki:
  • 5 białek
  • 40 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Po jednej łyżce dodawać oba cukry i miksować do rozpuszczenia, aż piana zacznie błyszczeć. Postępować tak do wyczerpania składników. Sztywną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Nakładać małe porcje w niewielkich odstępach. Piec 40 minut w 140*C z termoobiegiem. Studzić na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)