wtorek, 1 września 2015

Banany w owsianym cieście czekoladowym

Taka przekąska króluje na internetowych forach z szybkimi przekąskami. W oryginalnej wersji banany są zanurzane w cieście naleśnikowym, smażone na głębokim oleju i posypywane cukrem pudrem... jeśli ktoś nie liczy kalorii to życzę smacznego :) Przekąska jednak tak mi się spodobała, że postanowiłam przygotować zdrową wersję :) Banany i czekolada to też wasze ulubione połączenie? Jeśli tak to zapraszam :)







Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao ciemnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać patelnię.Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Banana przekroić w połowie długości. Powstałe połówki jeszcze raz przekroić wzdłuż . Na patelnię wylewać podłużne pasy ciasta. Ułożyć od razu banana i smażyć chwilkę, przylać od wierzchu ciastem i smażyć, aż lekko się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż ciasto nie będzie surowe.

Podawać z jogurtem i orzechami.

Smacznego! 

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)