Taka przekąska króluje na internetowych forach z szybkimi przekąskami. W oryginalnej wersji banany są zanurzane w cieście naleśnikowym, smażone na głębokim oleju i posypywane cukrem pudrem... jeśli ktoś nie liczy kalorii to życzę smacznego :) Przekąska jednak tak mi się spodobała, że postanowiłam przygotować zdrową wersję :) Banany i czekolada to też wasze ulubione połączenie? Jeśli tak to zapraszam :)
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao ciemnego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać patelnię.Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Banana przekroić w połowie długości. Powstałe połówki jeszcze raz przekroić wzdłuż . Na patelnię wylewać podłużne pasy ciasta. Ułożyć od razu banana i smażyć chwilkę, przylać od wierzchu ciastem i smażyć, aż lekko się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż ciasto nie będzie surowe.
Podawać z jogurtem i orzechami.
Smacznego!
Smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń