Semifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło mi niecałe 30 minut :) Zapraszam :)
Spód:
- 100 g herbatników maślanych
- 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej
- 60 g miękkiego masła
Masa:
- 250 g twarożku
- 250 g serka śmietankowego
- 250 g białej czekolady
- 100 + 100 g jagód
Dodatkową porcję borówek wysypać na wierzch semifreddo.
Wstawić do zamrażarki na całą noc.
W dniu podania deser wstawić do lodówki ok. 4-6 godzin przed podaniem. Gdyby ciasto było za twarde, wyjąć do temperatury pokojowej, jednak nie dłużej niż na 1 godzinę.
Kroić na kawałki i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)