Najlepszy i najbardziej niezawodny tort jaki kiedykolwiek robiłam :) Jest bezproblemowy, praktycznie nie ma szans, że się nie uda. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z pieczeniem. Masz w najbliższym czasie uroczystość rodzinną i nie wiesz co upiec, aby zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :)
Dekoracja tortu dla Mamy |
Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) |
Biszkopt:
- 5 jajek podzielonych na białka i żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Białka
ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym
dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać
szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o
średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw.
suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru malibu
Schłodzoną śmietankę
ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do
pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w
lodówce do czasu dekoracji.
Nasączenie:
- 100 ml wody
- 100 ml likieru malibu
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obsypania
- pralinki Raffaello
Wystudzony biszkopt
przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3
ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć
następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą
część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i
naponczować resztą mieszanki wody i likieru. Boki i wierzch tortu
wysmarować masą, którą odłożyliśmy do dekoracji. Posmarowany tort
posypać wiórkami kokosowymi i udekorować połówkami truskawek.. Przechowywać w lodówce. Tort najlepiej przygotować dzień przed uroczystością, aby dobrze nawilgł.
Smacznego!
Wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuń