niedziela, 5 lipca 2015

Jogurtowe placuszki z pieczonymi jagodami i malinami

Smak wakacji na niedzielnym talerzu! Jako mała dziewczynka uwielbiałam nadbałtyckie jagodzianki sprzedawane na plaży :) Puszyste, słodkie, posypane cukrem pudrem i wypełnione soczystymi jagodami brudzącymi zęby... dlaczego nie spróbować odtworzyć tego smaku w domu, na niedzielne śniadanie? :) Oto i one. Placuszki z pieczonymi owocami w środku. U mnie są to malinki i jagody, które cudownie smakują w towarzystwie owsianych placuszków. Do podania wykorzystałam kremowy jogurt i fistaszki :)




Składniki:
  • 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
  • po 2 łyżki jagód i malin
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: jogurt naturalny, fistaszki, jagody

Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, fistaszkami i jagodami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)