Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką
Bardzo wykwintna tarta, idealna na rodzinne uroczystości. Przed świętami wielkanocnymi przedstawiałam Wam pomysł na elegancki mazurek w podobnej tonacji smakowej. Przepis znajdziecie TUTAJ. Deser zachwyca smakiem, a jednocześnie zaskakuje prostotą wykonania. Jest to jedna z tych tart, która znajduje się w moim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 65 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki 36 %
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i
wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć
folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3
cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto
(obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero
teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w
formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i
pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i
pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml advocatu
- 150 g białej czekolady, rozpuszczonej
Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek.
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin. Można udekorować borówkami
Smacznego!
Wyborne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń