Sezon truskawkowy w pełni, dlatego korzystajmy ile możemy z jego uroków. Na stronie znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem truskawek. Wystarczy kliknąć w TEN LINK. Pod tym adresem znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek. Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :)
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 110 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 36 %
Do
miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem.
Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć
folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3
cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto
(obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero
teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w
formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i
pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i
pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Nadzienie:
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny
- 100 ml śmietany 36 %
- 50 ml białego wina
- 40 g cukru pudru
- 30 g masła
- skórka z 1/2 cytryny
Na zimny wierzch wykładamy truskawki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)