Sezon cynamonowy w pełni, więc korzystajmy ile możemy z uroków lata :) Ostatnio moim ulubionym elementem śniadaniowym są truskawki na ciepło. Smakują jak domowy dżem przygotowywany przez Mamę... niebo :) Dla mnie płatki orkiszowe przypominają znane z dzieciństwa Kangusy - oczywiście tysiąc razy zdrowsze :) Zapraszam :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków żytnich
- 200 ml mleka
- kilka truskawek, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku.
Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut
przed końcem dodać pokrojone truskawki i cynamon. Gotować kolejne 5
minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło.
Przełożyć do miski, podać ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!
pożywne i pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńO, tak korzystajmy z truskawek, póki są! Uwielbiam takie śniadanka :)
OdpowiedzUsuń