Szybkie ciasto na niedzielę :) Wprawdzie czas wyrastania ciasta nie jest najkrótszy, ale ma to swoją dobrą stronę. Można zarobić je na początku krzątania się po kuchni, pozostawić w ciepłym miejscu i zapomnieć na dłuższy czas :) Taka domowa drożdżówka smakuje najlepiej ze szklanką mleka, na drugie śniadanie :)
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- sól
- 60 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- truskawki
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość.
W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy
gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli
ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę i wyrównujemy do brzegów. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie układamy truskawki. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.
Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką.
Piec 30 - 35 minut w 175*C.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.
Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką.
Piec 30 - 35 minut w 175*C.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń