poniedziałek, 25 maja 2015

Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy

To ciasto znane jest również pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? 




Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia. 
Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami.
Piec w 175°C  przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić.
Tak samo przygotować drugi blat.

Budyń:
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
 Mleko zagotować z cukrem. Z 500 ml mleka odlać trochę i rozmieszać w nim żółtka i mąkę. Dodać do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując. 
Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)