To ciasto znane jest również pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?
Ciasto:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.
Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami.
Piec w 175°C przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić.
Tak samo przygotować drugi blat.
Budyń:
Budyń:
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując.
Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)