Tego na blogu jeszcze nie było :) Mąka kukurydziana owszem pojawiała się, ale tylko w słonych przekąskach. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych placuszków. Smakują doskonale, są bardziej puszyste niż te przygotowane na bazie mąk pełnoziarnistych, ale to wszystko kosztem wartościowych składników, takich jak błonnik. Jeśli nie lubicie mąk z pełnego przemiału polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenna właśnie taką kukurydziana :) Jako dodatki podałam chrupiące orzechy i soczysta pomarańcze.
Składniki:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny
- plasterki pomarańczy
- orzechy
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Pomarańcze pokroić w plasterki.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, pomarańczami i orzechami.
Smacznego!
świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńa moze byc kasza kukurydziana zamiast maki ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam :) Można spróbować, ale kasza musi być drobno zmielona. Konsystencję ciasta regulujemy dosypując więcej zmielonej kaszy lub po prostu mąki :)
Usuń