Tym przepisem postaram się przekonać Was do częstszego spożywania kaszy jaglanej :) Jak wiadomo, kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Uzyskiwana jest z nasion prosa i obfituje w składniki takie jak łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2 i B6, a także żelazo i miedź. Zawiera również mało skrobi. Nie musi kojarzyć się wyłącznie z nudną papką lub dodatkiem do obiadu. Moja dzisiejsza propozycja to waniliowa jaglanka budyniowa z kawałkami jabłka i cynamonem :)
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- jabłko pokrojone w kostkę
- cynamon
Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. W filiżance rozmieszać budyń w niewielkiej ilości mleka. Dodać do kaszy z mlekiem i mieszając gotować do zgęstnienia.
Jaglankę przełożyć do miseczki. Podawać z kawałkami jabłka, oprószone cynamonem.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu! :)
OdpowiedzUsuńmmmm <3 jaglaną mogę jeszcze na każde danie, nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa! :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam na słodko :)
Usuń