Płatki orkiszowe z dodatkami - moje nowe ulubione śniadanie :) Szczerze przyznam, że jabłka i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Dzisiejsze płatki smakują jak najlepsza szarlotka podawana na ciepło, brakuje tylko gałki lodów waniliowych, ale przecież chcemy, żeby śniadanie nie było zbyt kaloryczne ;) Jabłuszka z tego przepisu wychodzą cudownie miękkie i soczyste, a cynamon doskonale uzupełnia ich smak. Polecam podać z połówkami orzechów włoskich :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków orkiszowych
- 200 ml mleka
- połówka jabłka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- orzechy włoskie
Płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Gotować kolejne 8 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło.
Przełożyć do miski, podać z kawałkami świeżego jabłka i orzechami.
Smacznego!
Świetny przepis! Jutro wypróbuję na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń