poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka cezar z grzankami

Sałatka cezar jest znana i lubiana. Przepisów na nią jest bardzo wiele, a tak naprawdę składa się z kilku prostych składników. Jest również ciekawym pomysłem na wykorzystanie sałaty, która od kilku dni leży w lodówce i nam się przygląda. Sos koniecznie przygotujcie wcześniej, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :)


Moje grzanki troszkę się przypiekły - wybaczcie :)



Sos czosnkowy:
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku)

Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.  
 
 Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka
  • sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat
  • pomidor
  • 2 kawałki bagietki
  • oliwa
  • oregano
  • bazylia
Mięso umyć, osuszyć i  natrzeć wybraną przyprawą lub solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oliwie. Przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Grzanki nasączyć oliwą (ok.1-2 na kromkę) posypać bazylią i oregano, upiec do chrupkości w tosterze lub opiekaczu.

Na dużym talerzu umieścić sałatę, ułożyć mięso, plasterki pomiodra, a obok grzanki. Polać sosem i podawać natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)