niedziela, 1 lutego 2015

Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim

 Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :)






Marynata i mięso:
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 600 g fileta z indyka lub kurczaka
  • sól
Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na kawałki ok. 10 cm długości. Posypać delikatne solą. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i natrzeć dokładnie każdy kawałek. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso).

Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, z obydwóch stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia.

Sos:
  • 2 puszki pomidorów (najlepsze włoskie pelati)
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony 
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • jogurt grecki
  • ryż brązowy/grzanki z pieczywa pełnoziarnistego

Na patelnię po kurczaku włożyć pomidory, oregano, czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić  ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko i gotować jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu.

Na talerzu ułożyć ryż i mięso, polać sosem i udekorować łyżeczką jogurtu.

Smacznego!

*źródło inspiracji Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)