Któż z nas nie uwielbia tych małych słodkich kuleczek kokosowych... W internecie znajdziecie wiele przepisów jak przygotować domową wersję tych smakołyków. W większości zawierają one cukier, masło, mleko w proszku czy też pokruszone wafelki. Jeśli chcecie uniknąć jedzenia takich składników zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Tylko trzy składniki wystarczą, aby przygotować zdrowe kuleczki w domu - bez cukru, glutenu i nabiału!
Składniki:
- 3 łyżki płatków jaglanych*
- 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
- wiórki kokosowe do obtoczenia (jedna łyżka)
Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze:
179 kcal w całej porcji (22 kcal w jednej z ośmiu kuleczek)
B: 3,7 g
T: 8 g
W: 21 g
*można użyć kaszy jaglanej, należy ją gotować do miękkości - następnie zmiksować.
ale smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń