Zapraszam na w pełni dietetyczne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Jest idealne, pachnie cynamonem i imbirem. Jest zdrowe, zawiera dodatek miodu oraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam!
Składniki:
- 400 g marchewki
- 130 g mąki owsianej
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 30 g orzechów włoskich
- 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek)
- pół opakowania serka kremowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny
- cukier puder do smaku
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy i bakalie posiekać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać marchewkę.
W innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek.
Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać.
Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.
Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić.
Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i sok z pomarańczy lub cytryny. Wymieszać na gładki krem.
Ciasto podawać z przygotowanym kremem.
Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMożna użyć jakiejś innej mąki? Mam ryżową, kukurydzianą, gryczaną, przenna pełnoziarnista i orkiszową pełnoziarnistą. Czy jako mąka owsiana można zmielić płatki owsiane?
OdpowiedzUsuńZ wyżej wymienionych wybrałabym pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa. Można zmielić płatki, ale obawiam się, że będzie ich potrzeba bardzo dużo :)
Usuń