środa, 18 marca 2015

Kokosowy budyń jaglany z gorącaym musem malinowym i czekoladą

Nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż pełna miseczka gorącego budyniu z pysznymi malinami i roztopioną gorzką czekoladą... Gwarantuje, że Was rozgrzeje i poprawi  humor na długi czas :) Możemy wykorzystać świeże lub mrożone maliny. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, mleczna również się sprawdzi. Proponuję ugotować większą ilość kaszy, ponieważ deser jest tak pyszny, że z pewnością zechcecie go przygotować jeszcze nie jeden raz :)




Składniki:
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  •  200 g malin
Maliny zmiksować i podgrzać w mikrofali lub na palniku uważając, aby się nie przypaliły.
W garnku wymieszać kaszę, mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki. 

Maliny wyłożyć na budyń, w środek wcisnąć kostkę czekolady. Podawać na ciepło.
Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)