niedziela, 15 lutego 2015

Omlet z twarożkiem kokosowym i powidłami

Ostatnio zakochałam się w kokosie :) Dodaję go do twarożku, owsianki, placuszków i ciasteczek lub po prostu wyjadam prosto z opakowania. Znany każdemu z babcinego domu serek wiejski jest niezwykle wartościowy, a przy tym bardzo pyszny! Bardzo zachęcam do częstszego wykorzystywania tego bogatego w białko produktu :)




Omlet:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz.

Twarożek:
  • 3 łyżki twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków koksowych
W miseczce wymieszać wszystkie składniki.

Na jeszcze ciepły omlet wyłożyć twarożek kokosowy i powidła śliwkowe. Podawać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)