sobota, 28 lutego 2015

Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, serem i papryką

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Zapewne każdy zna wersję na miękko, na twardo, sadzone lub w postaci jajecznicy lecz nawet tyle sposobów może się znudzić. Macie rano troszkę czasu lub po prostu chcecie poeksperymentować ? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Dodatki można dowolnie skomponować, wykorzystać świeże pomidory, kiełbaskę i ulubione przyprawy. Pół godzinki i ciekawe śniadanko gotowe :)



 

Składniki na 3 kokilki:
  • 6 jajek
  • pół średniej cebuli
  • 3 plasterki szynki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 plasterki papryki konserwowej
  • 2 plasterki serka żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Ser kroimy w paseczki i  umieszczamy na dnie kokilek, szynkę z cebulą dzielimy na trzy części i rozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę do 3/4 wysokości pojemniczków. Zapiekamy ok. 20-30 minut do ścięcia białka. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)