piątek, 27 lutego 2015

Gryczane placuszki z jogurtem naturalnym i bananem

Na dzisiejsze śniadanie postanowiłam przygotować placuszki z kaszy gryczanej. W przeciwieństwie do innych kasz, gryka nie zalicza się do zbóż, a więc nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików. Posiada wartościowe białko i aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza. Jest pełna błonnika, wapnia, fosforu oraz magnezu. Zalety kaszy gryczanej można wymieniać jeszcze długo, ale skupię się teraz na placuszkach. 
Są bardzo delikatne, z wyraźnym, charakterystycznym posmakiem. Moim zdaniem pasuje do nich jogurt naturalny oraz banany, czyli smaki dość neutralne. Próbowałam jeść je z masłem orzechowym, ale składniki za bardzo się gryzą. Zachęcam do spróbowania :)





Wartości odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków

Składniki:
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo: jogurt naturalny, plasterki banana

Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym i plasterkami banana.
 
Smacznego!

*wartości odżywcze na podstawie kalkulatora ileważy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)