sobota, 10 stycznia 2015

Domowe masło orzechowe

Co tu dużo pisać - najlepsze domowe masło orzechowe, o niebo lepsze i zdrowsze niż to sklepowe. Możecie użyć dowolnych orzechów - ziemnych, włoskich lub laskowych. Mi najbardziej smakuje wersja z orzechami włoskimi, tak pyszna, że od tygodnia dodaję je do owsianki, którą możecie znaleźć tutaj :)



Składniki:
  • 400 g orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju (lub więcej - do uzyskania pożądanej konsystencji)
Orzechy umieścić w mocnym mikserze (Thermomix okazał się bardzo przydatny ;). Zmielić, dodać sól i olej zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe masło przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

Smacznego!

*jeśli używamy popularnych orzeszków ziemnych solonych, nie ma konieczności dodawania soli i oleju (są wystarczająco oleiste).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)