piątek, 26 grudnia 2014

Czekoladowe ciasto korzenne

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi,  pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny  stół :)






Składniki:
  • 125 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady 
  • 125 g cukru pudru
  • 4  jajka, podzielone na  białka i żółtka oddzielnie
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej                                                                  
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych 
Mąkę i przyprawę korzenną przesiać do miski. W garnuszku roztopić czekoladę i odstawić do przestygnięcia. 

W innej misce utrzeć masło ze 100 g cukru pudru ma jasna masę. Następnie dodać po jedynym żółtku nadal ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Po troszkę dosypywać mąkę wymieszana z przyprawa. Szpatułką połączyć składniki.

W czystej i suchej misce ubić białka na sztywna pianę. Po łyżce dodać pozostały cukier puder i ubić do połączenia.     

Ubite białka połączyć delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem. 

Przelać ciasto do małej formy (20-22cm). Piec 30-40 minut w 160*C. Gotowe, wystudzone ciasto przekroić na pół. Wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Na koniec polać polewą czekoladową. Można udekorować dowolnymi cukrowymi ozdobami :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)