Alternatywa dla zwykłych, pszennych naleśników. Te przygotowane z mąki żytniej są miękkie, treściwe i aromatyczne same w sobie. Oczywiście są też dużo zdrowsze, gdyż mąka żytnia korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Takie naleśniczki to samo zdrowie, a w połączeniu z owocami czy orzechami tworzą idealną kompozycję obiadową :)
Składniki:
- 100 g mąki żytniej
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 140 ml wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
na ile osób te proporcje podane:)?
OdpowiedzUsuńMyślę, że dla dwóch :) zależy jaką patelnią dysponujemy :)
Usuń