sobota, 24 stycznia 2015

Pasta sezamowa tahini

Pasta tahini jest podstawą wielu arabskich potraw, zarówno słodkich jak i słonych. Wykorzystujemy ją do przygotowania hummusu, czyli pasty z ciecierzycy oraz chałwy. Można ją kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych na dziale z produktami kuchni świata. Poniżej podaję przepis, jak przygotować taką pastę w domu :)



Składniki na 2 szklanki:
  • 4 szklanki sezamu
  • 1 łyżka oleju
Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć i lekko zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa). Można wykorzystac młynek do kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
 Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)