sobota, 1 kwietnia 2017

Zdrowe ciasto banoffee z kokosową bitą śmietaną

Niebo w gębie.... nie przesadzam. Chrupiący spód z ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego idealnie komponuje się z pokrywającą go warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :)



Spód:
  • 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive
  • 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody)
Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy.

Masa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 średnie banany
  • 400 g mleczka kokosowego schłodzonego całą noc w lodówce
  • 1 łyżka erytrolu zmielonego na puder
  • 2 łyżeczki żelatyny + woda do przykrycia
 Czekoladę zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia w mikrofali lub na średnim ogniu. Wymieszać, lekko ostudzić. Wylać na spód. Banany ułożyć (w całości) w tortownicy. Schłodzić. Żelatynę zalać wodą do przykrycia. Odstawić, aż napęcznieje. Mleko kokosowe ubić na sztywno, dodać erytrol zmielony na puder, zmiksować. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, uważając, aby się NIE ZAGOTOWAŁA. Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka i szybko zmiksować lub wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć na banany. Wyrównać. Schłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego!