sobota, 24 stycznia 2015

Omlet czekoladowy z kokosem i domową granolą.

Puszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą. Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :)






Składniki:
  • 2 jajka podzielone na białka i żółtka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
Dodatkowo:
  • jogurt naturalny
  • wiórki kokosowe
  • domowa granola  lub ulubione muesli
Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. 

Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. 

Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. A białko ubijać z solą? Czy będzie wtedy za słony? Bo kakao nawet ciemne i sól jakoś słabo się komponują ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma konieczności dodawania soli :) białka I tak ładnie się ubiją :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)