wtorek, 30 grudnia 2014

Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami

Pierwszy przepis na wytrawne śniadanie z patelni. Szakszuka jest bardzo popularna w Tunezji. Istnieje wiele wariacji smakowych na jej temat. Jajka i pomidory w towarzystwie aromatycznej szynki, czosnku i oregano to ciekawy pomysł na poniedziałkowe śniadanie. Niecodzienny i naprawdę przepyszny pomysł!



Składniki
  • 200 g pomidorów z puszki lub 3 duże mięsiste
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szynki/kiełbaski
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • pół średniej cebuli
+ bagietka do podania

Czosnek, cebulkę i szynkę kroimy w kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy 3 minuty.
Dodajemy pomidory oraz przyprawy. Dusimy ok. 4 minuty (wydłużamy czas jeśli pomidory są wodniste). Łyżką robimy dwa zagłębienia i wybijamy do niech całe jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie (żółtko możemy pozostawić płynne lub nie - Kwestia Smaku). 

Podajemy natychmiast - najlepiej prosto z patelni, z bagietką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)