wtorek, 30 grudnia 2014

Razowe racuszki z bananem

Mój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki z jabłkami, ale moim zdaniem nawet lepsze od nich :)

 

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 28 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych*
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże banany pokrojone na plasterki
 *Przygotować rozczyn z drożdży:
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki LETNIEGO mleka (zbyt gorące sprawi, że drożdże nie wyrosną)

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę i połączyć tak, aby zniknęły grudki. Gotowy rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).

Banany kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy.

Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h, aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza).

Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni.

Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na wcześniej rozgrzaną patelnię . Smażymy na złotobrązowy kolor i odkładamy na ręcznik papierowy. Przy każdej następnej porcji uzupełniamy wcześniej olej.

Podajemy z masłem orzechowym, nutellą lub dżemem :)

Smacznego!

Przepis z książki Moje Wypieki i Desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)