środa, 9 grudnia 2015

Sernik czekoladowy z nutą cynamonu

Wspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam i dlatego brzeg nieco urósł :)



Spód:
  • 150 z pierników w czekoladzie
  • 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady  
  • 100 g herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki umieścić w mocnym blenderze i miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Formę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Równomiernie wylepić dno i boki formy. Schłodzić.

Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g gładkiego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Czekoladę roztopić razem z kakao i przestudzić. Sery zmiksować z mąką. Jajka ubijać minutę Dodać do masy serowej i zmiksować. Powoli wlewając czekoladę miksować na niskich obrotach. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Wylać masę na schłodzony spód. 

Piec 60 minut w 175*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)